Het terugkommoment is een opleiding die u 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B moet volgen.

De opleiding duurt 4 uur, waaronder 2 uur praktijk. In het praktijkgedeelte worden zowel handgeschakelde voertuigen als voertuigen met automatische versnellingsbak voorzien. U hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen.
Vermijd een toeslag door tijdig in te schrijven.


Let op:

Twijfel je of je het terugkommoment moet volgen of ben je niet zeker wanneer je het terugkommoment dient te volgen?
Check dan even jouw Burgerprofiel om zeker te zijn.

Klik hieronder op "Mijn Burgerprofiel". Dat kan via ITSME of via een EID-reader (hou je pincode bij de hand)
Ga naar ‘Uw gegevens bij de overheid’ > ‘Mobiliteit’

Mijn burgerprofiel

Wanneer u op de hoogte bent of u het terugkommoment moet volgen en wanneer dan kan u verdergaan naar de opleidingskalender (onderaan deze pagina).


* U dient zich minstens 20 minuten voor de start aan te melden op het kantoor te Herenthout (Atealaan 51, 2270 Herenthout).
* Bij het aanmelden dient u uw rijbewijs en uw identiteitskaart te kunnen voorleggen.
 

Volgende maatregelen werden er door de overheid getroffen voor verlenging door COVID-19 virus:

 • Als u het terugkommoment niet binnen de voorziene termijn volgt, krijgt u een aanmaning. Eindigt die extra termijn tussen 2 november 2020 en 30 juni 2021? Dan krijgt u tijd tot en met 30 september 2021 om het terugkommoment alsnog te volgen. In dat geval betaalt u wel nog altijd de toeslag (momenteel vastgelegd op 54 euro).

 • Wie krijgt 4 maanden extra?
  -Als uw termijn om het terugkommoment te volgen afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, dan krijgt u 4 maanden extra de tijd om naar het terugkommoment te gaan.
  -Als u uw eerste periode van 3 maanden hebt laten voorbijgaan en uw aanmaningsperiode afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 november 2021, krijgt u ook 4 maanden extra. U betaalt wel sowieso een toeslag van 54 euro.

 • Uitstel
  Hebt u uitstel gekregen tot en met 30 september 2021 en het terugkommoment niet tijdig gevolgd? Dan wordt de handhavingsprocedure opgestart. Uw termijn wordt niet opnieuw verlengd. U riskeert een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

 • Uitstel aanvragen?
  Binnen de eerste termijn waarin u het terugkommoment moet volgen, kunt u omwille van ziekte, vrijheidsbeneming, studie- en beroepsredenen in het buitenland uitstel vragen. Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/terugkommoment. Er kan geen uitstel meer aangevraagd worden als uw eerste termijn verstreken is.
 • U dient ten minste 48 uur voor de start van het terugkommoment te annuleren (zie algemene voorwaarden).
  Bij vragen en/of klachten over het terugkommoment kan u steeds contact opnemen via volgende gegevens: info@kempischerijscholen.be of 014 22 25 65.
  Wie klachten heeft over het terugkommoment (de organisatie, de werking van het opleidingscentrum of de lesgevers) kan contact opnemen met het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en dit via de site www.mow-contact.be.